Info

Jotta kukaan nuori ei jäisi pahan olonsa kanssa yksin

Mikä Sekasin-chat?

Sekasin-chat on valtakunnallinen keskustelualusta 12-29 -vuotiaille. Sekasin-chatissä voit keskustella mieltäsi askarruttavasta kysymyksistä tai aiheista nimettömänä ja luottamuksellisesti. Chatissa päivystävät järjestöjen ammattilaiset sekä koulutetut vapaaehtoiset. Välitämme sinusta ja siitä mikä sinua mietityttää.

Sekasin-chat on auki vuoden jokaisena päivänä, maanantaista perjantaihin klo 9-24 sekä lauantaisin ja sunnuntaisin klo 15-24.  Sulkemisajan jälkeen jonotus ei valitettavasti ole mahdollista, emmekä ota klo 24 jälkeen uusia asiakkaita. Uudelleen jonoon pääsee heti chatin avautuessa.

Chatissa juttelusta

Chatissä voit keskustella mistä tahansa mieltäsi painavista jutuista ja aiheista. Me kuuntelemme ja tuemme sekä neuvomme sinua tarvittaessa eteenpäin. Tavoitteemme on, että sinä tulet kuulluksi ja kohdatuksi. Kaikenlaiset tunteet ja aiheet ovat sallittuja, eikä meillä tunneta liian pieniä tai isoja murheita.

Keskustelut ovat välillä intensiivisiä ja siksi keskusteluajan loppuminen voi tuntua ikävältä. On kuitenkin tärkeää, etteivät keskustelut kuormita liikaa, siksi rajaamme niiden pituutta. Haluamme myös antaa tasapuolisesti aikaa kaikille chattiin tulijoille. Voit aina tulla uudelleen juttelemaan.

Chatin ongelmatilanteet  ja jonotus

Chat on ajoittain ruuhkainen ja olemme pahoillamme, jos joudut jonottamaan pitkään. Päivystäjämme vastaavat kaikille jonotusjärjestyksessä. Jos et päässyt tänään juttelemaan, toivomme, että tulet huomenna uudestaan. Jonojen pituus vaihtelee päivästä ja kellonajasta riippuen, illat ovat yleensä ruuhkaisimpia.

Jos sinulla on hätätilanne, soita yleiseen hätänumeroon 112 tai Valtakunnalliseen kriisipuhelimeen 09 2525 0111.

Mitä tietoa minusta kerätään? Luottamuksellisuus ja tietojen kerääminen

Ennen chatin aloittamista tulevien taustakysymysten (ikä , sukupuoli, postinumero, mikä fiilis) tarkoituksena on auttaa päivystäjää vastaamaan sinulle mahdollisimman hyvin. Kaikki chatissa kirjoitetut viestit poistetaan palvelimeltamme säännöllisesti.

IP osoitteesi näkyy kanssasi keskustelevalle Sekasin-chatin päivystäjälle, mutta emme näe sen perusteella tietojasi tai yhteystietojasi. IP osoitteita ei kerätä talteen, vaan myös ne poistetaan palvelimeltamme säännöllisesti.

Sekasin-chatin tietoturva on varma ja keskustelut eivät vuoda mihinkään. Emme kerää asiakkaista henkilötietoja ja aivan kaikki data poistetaan 12 kk välein myös Ninchatin palvelimilta.
Ninchat supports state of the art encryption, including forward secrecy protecting discussion (PFS & 4096 bit private key).

Sama hieman helpommin:  Sekasin-chat keskusteluyhteys on salattu, data on EU:ssa ja että keskustelujen tiedot poistetaan 12kk:n kuluttua keskustelusta

Tietosuoja

Tutkimus ja kehittämisyhteistyö

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen PUHTI-hankkeen (Palvelujärjestelmän ulkopuolella kertyvä tieto hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtamisen käyttöön) tavoitteena on selvittää ihmisten arjessa  kertyvän tiedon hyödyntämismahdollisuuksia kunnan terveyden edistämistyössä.

Hankkeessa analysoidaan erityyppisiä aineistoja esim. kauppojen myyntitietoja, kilpa- ja harrastelisenssien alueellisia eroja, TOR-verkkojen päihdemyyntikeskusteluja sekä sosiaalisesta mediasta kertyvää dataa. Tietoa kerätään monista eri paikoista, jotta voitaisi tunnistaa hyvinvointi- ja terveysriskit mahdollisimman ajoissa sekä kohdistaa tuki ja apu oikeille ihmisille. Erityisesti etsitään merkkäjä mahdollisista tulevista ongelmista, joihin voitaisi reagoida alkuvaiheessa.

Hankkeen erityiskysymyksenä on nuorten syrjäytymisen ehkäisy. Yksi tietolähde tämän teeman selvittämisessä on Sekasin-chatista kertyvä aineisto. Sen avulla selvitetään, olisiko tällainen aineisto käytettävä ja toisiko se lisäarvoa muuhun tutkimusaineistoon.  Aineiston avulla tarkastellaan syrjäytymiseen liittyvien termien esiintymistä ja niissä tapahtuneita muutoksia eri aikoina. Lisäksi tarkastellaan minkä termien yhteydessä nämä esiintyvät. Analyysit tehdään tietokoneohjelmalla koneoppimisen menetelmillä. Yksittäisiä keskusteluja ei lueta, eikä niitä lainata tai julkaista missään.  Sinulta kysytään aina ennen keskustelua lupa käyttää keskustelua tässä tutkimuksessa. Se, annatko luvan vai ei, ei vaikuta millään tavalla keskusteluusi Sekasin-chatissa ja osallistuminen on täysin vapaaehtoista.

Lisätietoja tutkimuksesta saa THL:n johtavalta asiantuntijalta Timo Ståhlilta, s-posti: etunimi.sukunimi@thl.fi  sekä nettisivulta https://thl.fi/fi/tutkimus-ja-kehittaminen/tutkimukset-ja-hankkeet/palvelujarjestelman-ulkopuolella-kertyva-tieto-hyvinvoinnin-ja-terveyden-edistamisen-johtamisen-kayttoon-puhti-

Hätätilanteet

Keskustelussa voi joskus tulla esille, että tarvitset muutakin kuin keskusteluun pohjautuvaa tukea. Chatin päivystäjät voivat silloin ohjata sinua oikeisiin palveluihin tai voitte yhdessä päivystäjän kanssa pohtia ratkaisua tilanteeseesi. Mikäli kyseessä on akuutti hätätilanne, lastensuojelullinen huoli tai rikos, tulee meidän olla keskustelutietojen pohjalta olla yhteydessä hätäkeskukseen, lastensuojeluviranomaisiin tai poliisiin. Mikäli poliisi pyytää, välitämme heille IP osoitteesi varmistaaksemme, että sinä saat apua. Pyrimme tällaisissakin tilanteissa avoimuuteen ja toimimaan kanssasi yhteistyössä.

Myös hätätilanteiden jälkeen olet tietysti tervetullut chattiin ja juttelemaan kanssamme.

Sinun paras on meille tärkeintä – välitämme sinusta ja hyvinvoinnistasi.

Chatin ylläpitäjät ja yhteistyökumppanit

Sekasin-chatin toiminnan ylläpitämisestä ja koordinoinnista vastaa MIELI Suomen Mielenterveys ry ja Punainen Risti. Chatin perustehtävänä on mielenterveyden edistäminen ja siihen liittyvien ongelmien ehkäisy. Chatin toiminnassa on mukana myös paljon muita alan merkittäviä järjestöjä ja toimijoita, näin ollen sinua palvelevat chatissa monien alojen taitavat ammattilaiset yhdessä koulutettujen vapaaehtoisten kanssa.

Mukana Sekasin-chatissa:

MIELI Somen Mielenterveys ry

SPR

Setlementtiliitto

SOS-lapsikylä

A-klinikkasäätiö

Aseman lapset / Walkers suomi

Auta lasta ry

Diakonia-ammattikorkeakoulu

Ehyt ry

Helsingin nuorisopalvelu

Helsingin nuorisotakuutalo

Helsinki missio / Nuorten kriisipiste

Helsinki, SOS-kriisikeskus

Hyvinkään kriisikeskus

Jyväskylän nuorisopalvelut

Kainuun kriisikeskus

Kajaanin tyttöjen tupa

Kemin nuorisotoimi

Kriisikeskus Osviitta

Kouvola, Vuoroveto-kriisikeskus

Kuopion kriisikeskus

Lahden seudun kriisikeskus

Me-säätiö

Mielen ry.

Mikkelin Kriisikeskus

Nyyti ry

Oulun kriisikeskus

Rovaniemen kriisikeskus

Saimaan kriisikeskus

Salon Kriisikeskus

Sastamalan kriisikeskus

Savonlinnan kriisikeskus

Seinäjoen kriisikeskus

Setlementtiliitto

Sos-lapsikylä

SPR, Nuorten turvatalot (Espoo, Helsinki, Tampere, Turku, Vantaa)

Suomen ev.lut kirkko

Tornion nuorisotoimi

Vamos palvelut, Helsingin Diakonissalaitos

Vantaan nuorisopalvelut

Yeesi

Mikä yhteys Sekasin-chatilla on Ylen Sekasin-sarjaan?

Sekasin-chat sai alkunsa vuonna 2016, kun mielenterveysjärjestöt yhdessä Ylen kanssa kampanjoivat mielenterveysasioista nuorille. Osana kampanjaa Yle esitti Sekasin-draamasarjan ja Sekasin-chat käynnistettiin viikoksi toukokuussa 2016.

Nyt chatin ylläpitämisestä vastaa MIELI Suomen Mielenterveys ry ja Suomen Punainen Risti. Hanketta rahoittaa STEA. Hankkeen kehittämistä rahoittaa myös Me-säätiö. Yle ei ole mukana palvelun ylläpitämisessä.

Tue Sekasin-chattia

Voit tukea Sekasin-chatin toimintaa lahjoittamalla haluamasi summan.

Merkitse saajaksi MIELI Suomen Mielenterveys ry. (y-tunnus 0202225-4)

Valitse tilinumero:

FI23 8000 1800 2830 05 (Danske Bank)

Käytä lahjoittaessasi viitenumeroa, joka kohdentaa lahjoituksesi haluamallasi tavalla.

18102 Sekasin-chat

MIELI Suomen Mielenterveys ry:n keräyslupa: RA/2017/1140 voimassa 1.1.2018 – 31.12.2019 koko Suomen alueella Ahvenanmaata lukuun ottamatta.

Sekasin-chat toimii osin koulutettujen vapaaehtoisten päivystäjien avulla. Jos olet kiinnostunut vapaaehtoistyöstä Sekasin-chatissa, katso lisätietoa.

Lisätietoa MIELI Suomen Mielenterveys ry:stä: www.mieli.fi

Lisätietoa SPR:stä:  www.punainenristi.fi 

Lisätietoa Me-säätiöstä: www.mesaatio.fi

sekasin@mieli.fi

Tietosuoja