Vapaaehtoiseksi?

Tule kohtaamaan ja kuuntelemaan nuoria verkossa: vapaaehtoiseksi päivystäjäksi Sekasin-chattiin

Sekasin-chat on matalan kynnyksen verkkotuen palvelu, jonne 12-29-vuotiaat nuoret voivat tulla juttelemaan kahden kesken chat-päivystäjän kanssa. Sekasin-chatissä voi keskustella mieltä askarruttavista kysymyksistä ja aiheista nimettömänä ja luottamuksellisesti. Mielenterveyteen ja ihmissuhteisiin liittyvät aiheet puhuttavat nuoria eniten. Chatissa päivystävät järjestöjen ammattilaiset sekä koulutetut vapaaehtoiset. Sekasinia koordinoivat MIELI Suomen Mielenterveys ry  ja Suomen Punainen Risti. Mukana ovat myös A-Klinikkasäätiö, EHYT ry, DIAK, Kasper – Kasvatus- ja perheneuvonta ry, Nuorten Kriisipiste, Nyyti ry, Tupu – Nuori Kirkko ry, Vamos palvelut – Helsingin Diakonissalaitos, Vantaan tyttöjen tila ja Yeesi.

Sekasin-chat on auki vuoden jokaisena päivänä, maanantaista perjantaihin klo 9-24 sekä lauantaisin ja sunnuntaisin klo 15-24. Laajat aukioloajat mahdollistavat sen, että nuoret pääsevät juttelemaan myös koulu/työpäivän jälkeen, silloin kun heille sopii. Chat on suosittu palvelu, ja varsinkin iltaisin ja viikonloppuisin nuori saattaa joutua jonottamaan keskusteluun useamman tunnin. Vapaaehtoiset päivystäjät ovat kullanarvoinen osa Sekasinia ja mahdollistavat sen, että nuorilla on joku, jonka kanssa jutella. Koulutuksia Sekasin-päivystäjäksi järjestetään kautta vuoden. Koulutuksessa hyödynnetään omassa tahdissa suoritettavaa verkkomateriaalia, sekä webinaareja ja lähipäiviä. Tavoitteena on antaa hyvät eväät vapaaehtoistyöhön joustavasti ja omiin aikatauluihin sopivalla tavalla.

 


Päivystäjä:

On turvallinen, anonyymi aikuinen, jonka roolina on kuunnella ja kohdata chattiin tuleva nuori. Päivystäjän ei pidä (eikä hän voi) ratkaista kaikkia nuoren ongelmia, eikä hänen tarvitse olla mielenterveyden tai muiden keskusteluissa eteen tulevien aiheiden erityisasiantuntija. Koulutuksen aikana ja sen jälkeen on mahdollista tutustua erilaisiin tukimateriaaleihin, joissa on yksityiskohtaisempaa tietoa keskusteluissa usein esiintyvistä aiheista.

Saattaisit sopia Sekasin-päivystäjäksi, jos:

– sinua kiinnostaa tukea nuoria elämän haasteissa, muutoksissa ja kriiseissä
– olet hyvä kohtaamaan ihmisiä ja osaat kuunnella
– elämässäsi on tilaa antoisalle, mutta välillä haastavallekin henkisen tuen vapaaehtoistyölle
– pärjäät yllättävissä tilanteissa: päivystäjän työssä ei koskaan tiedä, mitä keskusteluissa tulee vastaan ja taito reagoida luovuutta käyttäen on ehdoton etu

Vapaaehtoisilta pyydämme:

– aikuista asennetta
– vakaata elämäntilannetta
– perusymmärrystä mielenterveyden ja nuoruuden teemoista
– kiinnostusta oppia verkkotukityön osaajaksi
– sitoutumista verkkotyön eettisiin periaatteisiin, joista voit lukea lisää täältä ja täältä
– sitoutumista päivystämään säännöllisesti (2h kahdesti kuussa – enemmänkin voit tehdä)

Mitä saat:

– Merkityksellisiä kohtaamisia tärkeän ja tarpeellisen vapaaehtoistyön kautta
– Ymmärrystä nykynuorten elämästä ja sen ilmiöistä, iloista ja suruista
– Mukavia päivystystuokioita muiden vapareiden ja työntekijöiden kanssa
– Onnistumisen ja omien taitojen kehittymisen kokemuksia
– Kattavan peruskoulutuksen päivystykseen ja mahdollisuuden suorittaa osan tai koko koulutuksen verkossa
– Joustavat mahdollisuudet tehdä päivystysvuoroja omien aikataulujen mukaan
– Tukea päivystysvuorojen aikana Sekasin-tiimilta tai oman järjestösi Sekasin-vastaavalta
– Säännöllistä työnohjausta

Sekasin-vapareiden mielestä (Kysely 5/2019) päivystystyössä parasta on työn merkityksellisyys, nuorilta saatu palaute ja mahdollisuus päivystää silloin, kun itselle sopii.

“Antoisaa, joskus haastavaakin, mutta tukea olen tarvittaessa saanut”

“Sekasin-chatissa on ihana päivystää 😊”

Lue Sekasin-vapaaehtoisten tarinoita täältä, täältä tai täältä.

 

 


Miten?

Sekasin-päivystäjäksi pääset tällä hetkellä MIELI ry:n Kriisikeskusten ja SPR:n nuorten turvatalojen kautta. Katso alla olevasta listasta, miten pääset mukaan. Sekasin-chat tekee myös yhteistyötä useamman ammattikorkeakoulun ja yliopiston kanssa, joiden opiskelijoilla on mahdollisuus suorittaa opintopisteitä/jaksoja päivystämällä chatissa. Kysy lisää omasta oppilaitoksestasi.

MIELI Suomen Mielenterveys ry:

MIELI ry:n Sekasin-vapaaehtoistoiminnasta kerrotaan täällä. Sivujen kautta voit täyttää hakemuksen vapaaehtoiseksi Helsingin SOS-Kriisikeskuksella. Koulutuksia on tarjolla alkuvuodesta 2020 niin lähipäivien kuin webinaarienkin muodossa ja Sekasin-vapaaehtoiseksi on jatkuva haku. MIELI ry:n Kriisikeskuksissa muualla Suomessa päivystetään myös. Ota yhteyttä ja tiedustele Sekasin-vapaaehtoistyön mahdollisuutta täältä.

Suomen Punainen Risti:

Sekasin-toiminnassa ovat mukana Espoon, Helsingin, Vantaan, Tampereen ja Turun turvatalot. Lue lisää vapaaehtoistyöstä Nuorten turvataloilla täältä.  Turvatalojen yhteystiedot löydät täältä. Koulutusta järjestetään verkkovälitteisesti ja lähipäivinä läpi vuoden. Sekasin-vapaaehtoiseksi on jatkuva haku ja voit ilmaista kiinnostuksesi toimintaan myös tällä lomakkeella.

 

PS: Sekasin-yksilöchatin lisäksi Nuorten mielenterveysseura – Yeesi ry rekrytoi vapaaehtoisia Sekasin-olkkariin. Olkkari on ryhmächat, jossa nuoret voivat chattailla toisten nuorten, ammattilaisten ja vapaaehtoisten päivystäjien kanssa samalla, kun odottavat vuoroaan Sekasin-yksilöchattiin. Lisätietoa täältä.

 

 

Asiasanat: vapaaehtoistyö  vapaaehtoinen  Sekasin-chat  päivystäjä  nuoret mielenterveys