Vapaaehtoiseksi?

Tule kohtaamaan ja kuuntelemaan nuoria verkossa: vapaaehtoiseksi päivystäjäksi Sekasin-chattiin

Sekasin-chat on matalan kynnyksen verkkotuen palvelu, jonne 12-29-vuotiaat nuoret voivat tulla juttelemaan kahden kesken chat-päivystäjän kanssa. Sekasin-chatissa voi keskustella mieltä askarruttavista kysymyksistä ja aiheista nimettömänä ja luottamuksellisesti. Mielenterveyteen ja ihmissuhteisiin liittyvät aiheet puhuttavat nuoria eniten. Chatissa päivystävät järjestöjen ammattilaiset sekä koulutetut vapaaehtoiset. Sekasinia koordinoivat MIELI Suomen Mielenterveys ry  ja Suomen Punainen Risti. Muut mukana olevat organisaatiot ja yleistä tietoa chatista löydät täältä.

Sekasin-chat on auki vuoden jokaisena päivänä, maanantaista perjantaihin klo 9-24 sekä lauantaisin ja sunnuntaisin klo 15-24. Chat on suosittu palvelu, ja varsinkin iltaisin ja viikonloppuisin nuori saattaa joutua jonottamaan keskusteluun useamman tunnin. Vapaaehtoiset päivystäjät ovat kullanarvoinen osa Sekasinia ja mahdollistavat sen, että nuorilla on joku, jonka kanssa jutella. Koulutuksia Sekasin-päivystäjäksi järjestetään kautta vuoden. Koulutuksessa hyödynnetään omassa tahdissa suoritettavaa verkkomateriaalia, sekä webinaareja ja lähipäiviä. Tavoitteena on antaa hyvät eväät vapaaehtoistyöhön joustavasti ja omiin aikatauluihin sopivalla tavalla.

”Paha olo voi hetkeksi väistyä, kun vain joku kuuntelee. Vaik ei se välttämättä sitä ongelmaa ratkaise, se voi auttaa tekemään tästä päivästä paremman. Chat-päivystäjä voi matalalla kynnyksellä tarjota suuren avun jollekin; ne kohtaamiset voi olla käänteentekeviä!”
-Sekasin-päivystäjä M

Sekasin-päivystäjät

  Sekasin-chatin tiimiläisiä ja vaparipäivystäjiä – yhteiset päivystyshetket
ovat antoisia!


Päivystäjä:

On turvallinen, anonyymi aikuinen, jonka roolina on kuunnella ja kohdata chattiin tuleva nuori. Päivystäjän ei pidä (eikä hän voi) ratkaista kaikkia nuoren ongelmia, eikä hänen tarvitse olla mielenterveyden tai muiden keskusteluissa eteen tulevien aiheiden erityisasiantuntija. Koulutuksen aikana ja sen jälkeen on mahdollista tutustua erilaisiin tukimateriaaleihin, joissa on yksityiskohtaisempaa tietoa keskusteluissa usein esiintyvistä aiheista.

Saattaisit sopia Sekasin-päivystäjäksi, jos:

– sinua kiinnostaa tukea nuoria elämän haasteissa, muutoksissa ja kriiseissä
– olet hyvä kohtaamaan ihmisiä ja osaat kuunnella
– elämässäsi on tilaa antoisalle ja välillä haastavallekin henkisen tuen vapaaehtoistyölle
– pärjäät yllättävissä tilanteissa: päivystäjän työssä ei koskaan tiedä, mitä keskusteluissa tulee vastaan ja taito reagoida luovuutta käyttäen on ehdoton etu

Vapaaehtoisilta pyydämme:

– aikuista asennetta
– vakaata elämäntilannetta
– perusymmärrystä mielenterveyden ja nuoruuden teemoista
– kiinnostusta oppia verkkotukityön osaajaksi
– sitoutumista verkkotyön eettisiin periaatteisiin, joista voit lukea lisää täältä ja täältä
– sitoutumista päivystämään säännöllisesti, omiin aikatauluihisi sopivalla tavalla

Mitä saat:

– Merkityksellisiä kohtaamisia tärkeän ja tarpeellisen vapaaehtoistyön kautta
– Ymmärrystä nykynuorten elämästä ja sen ilmiöistä, iloista ja suruista
– Mukavia päivystystuokioita muiden vapareiden ja työntekijöiden kanssa
– Onnistumisen ja omien taitojen kehittymisen kokemuksia
– Kattavan peruskoulutuksen päivystykseen ja mahdollisuuden suorittaa osan tai koko koulutuksen verkossa
– Joustavat mahdollisuudet tehdä päivystysvuoroja omien aikataulujen mukaan
– Reaaliaikaista tukea päivystysvuorojen aikana Sekasin-tiimilta chat-alustalla tai oman järjestösi Sekasin-vastaavalta
– Säännöllistä työnohjausta

Sekasin-vapareiden mielestä (Kysely 5/2019) päivystystyössä parasta on työn merkityksellisyys, nuorilta saatu palaute ja mahdollisuus päivystää silloin, kun itselle sopii.

“Antoisaa, joskus haastavaakin, mutta tukea olen tarvittaessa saanut”

“Sekasin-chatissa on ihana päivystää !”

Lue Sekasin-vapaaehtoisten tarinoita täältä, täältä tai täältä.

 

Miten?

Sekasin-päivystäjäksi pääset tällä hetkellä MIELI ry:n Kriisikeskusten ja SPR:n Nuorten turvatalojen sekä Länsi-Suomen ja Satakunnan piirien kautta. Jos asut ulkomailla, olet tervetullut mukaan etävapaaehtoiseksi SPR:n Vantaan Nuorten turvatalon kautta. Katso alla olevasta listasta, miten pääset mukaan. Sekasin-chat tekee myös yhteistyötä useamman ammattikorkeakoulun ja yliopiston kanssa, joiden opiskelijoilla on mahdollisuus suorittaa opintopisteitä/jaksoja päivystämällä chatissa. Kysy lisää omasta oppilaitoksestasi.

Keväästä 2021 alkaen Sekasin-koulutus suoritetaan itseopiskeluna Moodle-alustalla omaan aikatauluun sopien. Koulutuksen jälkeisellä ensimmäisellä chat-kerralla mukanasi on työntekijä tai kokenut vapaaehtoinen.

Suomen Punainen Risti:

Sekasin-toiminnassa ovat mukana Espoon, Helsingin, Vantaan, Tampereen ja Turun Nuorten turvatalot sekä Länsi-Suomen ja Satakunnan piirit. Muualta Suomesta olevat vapaaehtoiset voivat hakeutua toimintaan Vantaan Nuorten turvatalon kautta. Lue lisää vapaaehtoistyöstä Nuorten turvataloilla täältä  ja turvatalojen yhteystiedot löytyvät täältä. Lue lisää piirien toiminnasta ja katso yhteystiedot: Länsi-Suomi  ja Satakunta.
Sekasin-vapaaehtoiseksi on jatkuva haku ja voit ilmaista kiinnostuksesi toimintaan myös tällä lomakkeella.

MIELI Suomen Mielenterveys ry:

MIELI ry:n Sekasin-vapaaehtoistoiminnasta kerrotaan täällä. Sivujen kautta voit täyttää hakemuksen vapaaehtoiseksi Helsingin SOS-Kriisikeskuksella. Sekasin-chatin rekyrytointi on auki kaksi kertaa vuodessa, alkuvuodesta ja syksyllä. MIELI ry:n Kriisikeskuksissa muualla Suomessa päivystetään myös. Alkuvuodesta hakemuksia tuli niin paljon, että rekrytoiniti on valitettavasti suljettu. Kiitos suuresta mielenkiinnosta. Seuraavan kerran haku aukeaa syksyllä 2021.  Ota yhteyttä ja tiedustele Sekasin-vapaaehtoistyön mahdollisuutta täältä.

Vapaaaehtoiseksi voit siis edelleen hakea Suomen Puniasen Ristin kautta.

PS: Sekasin-yksilöchatin lisäksi Nuorten mielenterveysseura – Yeesi ry rekrytoi vapaaehtoisia Sekasin-olkkariin. Olkkari on ryhmächat, jossa nuoret voivat chattailla toisten nuorten, ammattilaisten ja vapaaehtoisten päivystäjien kanssa samalla, kun odottavat vuoroaan Sekasin-yksilöchattiin. Lisätietoa täältä.

 

 

Asiasanat: vapaaehtoistyö  vapaaehtoinen  Sekasin-chat  päivystäjä  nuoret mielenterveys